Ghidul PMBOK Editia 5-a
A Guide to the Project Management Body of Knowledge - PMBOK 5-th edition
Ghidul ansamblului de cunostinte ale managementului de proiect – PMBOK® Ed. 5
Project Management Institute # PMI – USA a publicat incepand din anul 1996 Ghidul ansamblului de cunostinte ale managementului de proiect – PMBOK® (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) , astfel incat managerii de proiect din intreaga lume au putut beneficia de editii revizuite cu o periodicitate de aprox. 4 ani, astfel :
• 1996 - Ghidul PMBOK Ed. 1
• 2000 – Ghidul PMBOK Ed. 2
• 2004 – Ghidul PMBOK Ed. 3
• 2008 – Ghidul PMBOK Ed. 4
• 2012 – Ghidul PMBOK Ed. 5
Pe 27 Decembrie 2012, Project Management Institute-USA a publicat Ghidul PMBOK® ediţia a cincea, ca ghid şi standard al profesiei de Manager de proiect. Ghidul PMBOK® ediţia a cincea vine cu modificări importante şi îmbunătăţiri faţă de versiunile anterioare, ca rezultat al eforturilor unei echipe de voluntari din intreaga lume, care au reusit sa adune cele mai bune practici din management de proiect, actualizand procesele din cadrul ariilor de cunostinte din aceasta ultima editie.
Un standard proeminent la nivel mondial
Ghidul PMBOK Editia 5-a a fost deja tradus in peste 9 limbi ( chineza, franceza, germana, italiana, japoneza, coreana, portugheza, rusa, spaniola … etc.)
Ghidul PMBOK Editia 5-a este un standard mondial proeminent pentru management de proiect , care furnizeaza managerilor de proiect bazele practicii fundamentale necesare atingerii rezultatelor conform obiectivelor organizationale si excelenta in practica managementului de proiect. Aceste resurse valoroase, prezentate in acest Ghid, sunt recunoscute la nivel mondial ca exemple de buna practica si reflecta continua dezvoltarea a cunostintelor provenite de la managerii de proiect implicati in proiecte reale, furnizand fundamentele managementului de proiect, asa cum este acesta aplicat intr-o gama larga de proiecte.
Noutatile din Ghidul PMBOK Ed.-5-a
Printre noile elemente sin editia a 5-a a Ghidului PMBOK, remarcam :
• 10 arii de cunostinte (fata de 9 arii de cunostinte in Ghidul PMBOK Ed. 4) , fiind adaugat Managementul Stakeholderilor, fiind astfel de remarcat importanta necesitatii implicarii stakeholderilor majori in decizii si activitati ale proiectului.
• Au fost redefinite Fluxul de Date si Fluxul de Informatii din cadrul proiectului , pentru a da o consistenta sporita si pentru a asigura alinierea datelor, informatiilor si cunostintelor intr-un model intelept utilizat in managementul cunostintelor.
• Pentru a intari conceptul ca fiecare plan complimentar este integrat cu intregul plan de management al proiectului au fost adaugate 4 noi procese in grupul de planificare a proceselor (Plan Scope Management, Plan Schedule Management, Plan Cost Management si Plan Stakeholder Management).
• Sumarizand, in Ghidul PMBOK Editia 5-a, numarul de procese a ajuns la 47 (de la 42 in editia 4-a), iar numarul de ITTO ( Input, Tools & Techniques, Outputs) a ajuns la 614 (fata de 520 in editia 4-a).
Traducerea in limba romana a Ghidului PMBOK Ed.-5-a
Un colectiv de voluntari din cadrul PMI Romania Chapter, condus de D-l. Ing. Gheorghe Hriscu, PMP, CGEIT, ITIL-2+3F, OCP, QM&RM-TUV (foto stanga-jos) – in calitate de Manager de Proiect pentru proiectul de traducere) , colectiv din care a facut parte si D-l. Ing. Marius Gaitan - PMP, din cadrul Europroiect Estate, s-a mobilizat şi a tradus cele 589 de pagini ale Ghidului PMBOK® ediţia a cincea în limba română. Nu a fost simplu deloc deoarece au fost dispute şi dezbateri nenumărate (cum ar fi traducerea unor termeni consacraţi în limba engleză precum: project charter, scope, schedule management, assumption, governance, expert judgment, business case, baseline, acceptance şi multe altele). D-l. Ilie Dragan, PMP (foto dreapta-jos) in calitate de Presedinte al PMI Romania Chapter a sustiunut intreaga actiune de traducere in limba romana, acordand la final tuturor participantilor certificatul "Voluntarul anului".
De ce s-a depus tot acest efort din partea acestui colectiv de profesionisti
• Pentru a desfiinta o bariera de limba
• Pentru a contribui la crearea unei viitoare generatii de PM din Romania
• Pentru a contribui la dezvoltarea Comunitatii de PM din Romania
• Pentru a contribui la formarea unui limbaj standardizat in PM in Romania
• Pentru a crea o cultura in Project Management in Romania