Top 10 predictii pentru project management in 2020
Profesia management de proiect continuă să evolueze, schimbandu-se in fiecare an. Exista unele schimbari care, desi sunt mici, sunt incrementale, producand modificari semnificative. Iată cateva predictii aliniate cu trendul actual al managementului de proiect și modul în care ar putea evolua in anul 2020. De ce să încerc să prezic viitorul? Există un motiv major: pentru a lua decizii mai bune in perspectiva anului ce urmeaza!
- 1. Cerințele de management a proiectelor au devenit mai mari ca niciodată, dar la fel sunt și volumele mari de date. Abilitatea de a le folosi bine este esențială pentru a obtine rezultate de succes. Analiza datelor si a informatiilor proiectului constituie una din sarcinile oricărui proiect. Datorită capacității actuale de a colecta cantități mari de date, toate informațiile de care avem nevoie sunt acum la la dispozitia Managerilor de Proiect. Tot ceea ce a mai rămas pentru managerii de proiect este de a aplica aceste date proiectului. Managerii de Proiect trebuie să poata filtra și identifica componentele datelor relevante pentru rezultatul proiectului, fie că este vorba de planificare, distribuție de sarcini, prognoză, alocare a riscurilor sau gestionarea schimbarilor.
- 2. Managementul de proiect se va re-segmenta din ce in ce mai mult în funcție de verticala de piata pe care se aplică. Personal nu cred că managerii de proiect din domeniul IT, construcții, apărare și biotehnologie vor fi de acord vreodată cu un set comun de termeni pentru concepte similare, deoarece există unele diferențe reale. De aceea angajatorii vor prefera să angajeze pe cineva care și-a dovedit capacitatea de a face managementul unui anumit tip specific de proiect decât pe cineva care a trecut un test generic cu termeni generici de management de proiect.
- 3. Va exista o schimbare semnificativă în setul de competențe de care unii manageri de proiect pot avea nevoie deoarece multe tendințe permanente se învârt în jurul diferitelor seturi de abilități si competente pe care Managerii de Proiect trebuie să le aiba sau caută să le dobândească. Relationarea obiectivelor proiectului cu beneficiile si componentele solutiei necesita abordari unice care pot varia functie de tipul de proiect (de ex. design thinking, crowdstorming, brainstorming, managementul schimbarilor ... etc.). Pe de alta parte, datorita patrunderii masive pe piata locala a resurselor umane din diferite tari, pentru managerii de proiect implicați în astfel de proiecte, lista de competențe poate include, de asemenea, o înțelegere a culturilor locale, a religiilor și a politicii.
- 4. Deoarece grupul de resurse de care dispun Managerii de Proiect este din ce în ce mai mare, odată cu creșterea muncii de la distanță și a freelancerilor, lucrătorii / freelancerii de la distanță vor furniza flexibilitate, alocare clară a sarcinilor, economisire de timp și rezultate eficiente. Desi această creștere a opțiunilor nu aduce o sarcină financiară suplimentară, dar creează necesitatea unor standarde ridicate de vizibilitate și comunicare pentru resurse, dinamica echipei și colaborarea de zi cu zi poate deveni mai complicată cu un amestec de resurse full time, part-time, freelance și resurse la distanță, care lucrează la același proiect. Rezultatele generale justifică faptul că munca de la distanță este noul mod de a lucra la un proiect iar acest lucru nu-i exclude nici pe Managerii de Proiect!
- 5. Va exista o creștere semnificativă a numărului de metrici (KPI), în special metrici referitoare la business, care vor fi utilizate pentru proiecte. Companiile vor trebui să creeze si sa utilizeze metrici (KPI) care să poată urmări realizarea beneficiilor, valoarea creată din beneficii și modul în care fiecare proiect este aliniat la obiectivele strategice de business. Ar putea fi necesară crearea a 20-30 de valori noi. Acest lucru va duce, fără îndoială, la modificări majore ale sistemelor de măsurare a valorii dobandite (EVMS) utilizate în prezent. Trebuiesc luate in considerare urmatoarele : Rentabilitatea afacerilor ; Sănătatea portofoliului; Realizarea beneficiilor portofoliului ; Valoarea obținută de portofoliu ; Mixul de proiecte din portofoliu; Disponibilitatea resurselor ; Utilizarea capacității ; Alinierea strategică a proiectelor ; Performanța generală a afacerii ... etc.
- 6. Va exista o creștere a flexibilizarii cadrelor lucrative sau metodologiilor din management de proiect, care sa fie capabile să măsoare beneficiile și valoarea de business pe măsură ce proiectul progresează și după crearea rezultatelor. Abordarea tradițională „cascadă” a fost folosită cu succes de ani de zile dar este limitata datorata faptului că valoarea poate fi măsurabilă în primul rând la sfârșitul proiectului. Deoarece companiile doresc să aibă raportate valori și beneficii pe parcursul proiectului, astfel încât să poată prioritiza sau redirecționa proiecte neperformante, vor fi utilizate tehnici precum Agile și Scrum alaturi de altele noi.
- 7. Datorita tendințelor prezentate mai sus, de a face față unei serii de metodologii, managerii de proiect, precum și cei implicați în mediul de management al proiectului, vor trebui să facă față complexității și noilor provocări ale utilizarii unui numar din ce in ce mai mare de instrumente. Un Project Manager trebuie să fie capabil să identifice metodologia corectă să adapteze și să integreze tehnologia pe baza nevoilor proiectului. Acest lucru va necesita să dobândească cel puțin cunoștințe de bază și să țină pasul cu progresele într-o serie de domenii noi. Deciziile luate în considerare fac parte din repertoriul Managerilor de Proiect de succes de mâine.
- 8. Managementul Portofoliului de Proiecte va migra catre si va fi atribuit Departamentului Financiar din organizatie (actualizat cu instrumente si tehnici de PM corespunzatoare) și să fie integrat cu bugetarea capitalului. Avantajul major rezida in faptul că vor fi aprobate si executate doar proiectele cu beneficii reale, aliniate cu strategia de dezvoltare organizationala.
- 9. La fel cum cererea de abilități tehnice este în creștere, complexitatea și interconectarea crescândă a proiectelor vor solicita, la rândul lor, forța mentală și abilitățile sociale ale echipelor de Management de Proiect. Pentru a duce la indeplinire planul de management al proiectului și a-l realiza prin colaborarea cu grupuri mai largi de părți interesate, Managerii de Proiect vor trebui să fie maeștri ai negocierii și comunicării. Și, cu cât este implicată mai multă acțiune în proces, cu atât un Manager de Proiect va trebui să își asume rolul de lider motivațional, ascultător empatic, organizator expert și coordonator abil. Organizațiile vor căuta Manageri de Proiect care să poată stapani diversele aplicatii software de astăzi. Cu alte cuvinte, Managerii de Proiect de succes de mâine trebuie sa fie multi-calificați și vor putea gestiona atât tehnologia, cât și oamenii.
- 10. Deoarece Inteligenta Artificiala (AI) ne împinge către a patra revoluție industrială, este normal să fie prezentă ca o tendință si in anul care urmeaza. Deoarece continuă să aibă o influență din ce în ce mai mare în toate domeniile, Inteligenta Artificiala (AI) rămâne în mod justificat pe ordinea de zi. Din punct de vedere al managementului de proiect, mai ales Inteligenta Artificiala (AI) ajută la alocarea optimă a resurselor, dar și la asigurarea programării în timp real a operațiunilor și îmbunătățirea luării deciziilor în diferite etape ale desfasurarii proiectului, asta fiind mai ales valabil pentru proiectele complexe care reprezintă majoritatea proiectelor de constructii de astăzi. Așadar, deși este clar că rolul de Manager de Proiect nu va fi înlocuit de Inteligenta Artificiala, aceasta va ajuta pentru a putea profita la maxim de beneficii.
EUROPROIECT ESTATE SRL
Eng. Marius Gaitan, PMP, PMI-PBA