Articole Project Management

necesitatea managementului de proiect

PROJECT MANAGEMENT  - o necesitate pentru
firmele de constructii

     Facand o analiza a acestui an 2018,  cu spectrul reducerii bugetelor de constructii in 2019, concomitent cu cresterea cerintelor de performanta a firmelor de constructii din Romania, am constatat  ca necesitatea implementarii tehnicilor si procedurilor de Project Management in firmele de constructii a devenit o realitate stringenta. Pentru a putea realiza productie cu costuri mai reduse, concomitent cu utilizarea unor tehnici si instrumente de control a schimbarilor si o buna  monitorizare, este necesara o noua abordare, pe baze noi, sanatoase. Este vorba despre eficientizarea elementelor care contribuie la finalizarea cu succes a proiectelor astfel incat sa avem posibilitatea planificarii si executiei proiectelor in paralel cu monitorizarea si controlul unor procese.

            Project Management aplicat in constructii pune in comun mai multe instrumente si tehnici de monitorizare si control a utilizarii resurselor din cadrul unui proiect, aducand importante reduceri de costuri, cu impact direct asupra beneficiilor organizationale.

            Daca inca nu ati inceput implementarea unor proceduri de Project Management, ACUM este momentul potrivit sa o faceti deoarece, in conditiile economice actuale si de perspectiva, vor avea posibilitatea de a supravietui doar acele companii care pot sa-si controleze procesele interne, sa-si eficientizeze  operatiunile si sa aiba la indemana instrumente si tehnici de management care sa poata asigura flexibilitatea organizatiei in vederea adaptarii rapide si controlate la schimbarile ce vor urma in plan economic, social, politic, legislativ, ... etc.

            Firmele ce utilizeaza o metodologie de Project Management pot avea control deplin asupra modului de alocare a resurselor, asupra rezultatelor obtinute si o viziune clara, de perspectiva, asupra prognozarii  modului in care urmeaza sa se desfasoare proiectele pe care le desfasoara compania, avand o baza solida pentru fundamentarea si luarea deciziilor.

            Tehnicile si instrumentele de management de proiect asigura elementele esentiale pentru monitorizarea si controlul evolutiei proiectelor, alocarii resurselor si asupra elementelor de constrangere (durata, cost, calitate, arie de cuprindere).

     Scolarizarea personalului este un pas important in demararea procesului de implementare a procedurilor de Project Management in cadrul companiei deoarece formarea personalului necesita timp. Implementarea procedurilor in paralel cu scolarizarea personalului poate reduce la maxim perioada necesara implementarii si aplicarii unor proceduri bazate pe o metodologie de Project Management.

       Conditiile in care se desfasoara proiectul, cum ar fi gradul de complexitate, importanta incadrarii in timp, limitarea resurselor si incadrarea in costuri pun un accent deosebit pe planificarea, programarea si controlul operatiunilor. Din pacate, procesul de constructie odata pus in miscare, nu este un mecanism care se regleaza singur si necesita ghidarea de catre un expert, in conditiile in care se doreste sa se conformeze planificarii.

     Din punct de vedere istoric, project managementul in constructii a fost un proces rudimentar si intuitiv ajutat de bar-charturi utilizate neadecvat. Actualmente au fost dezvoltate si implementate noi concepte stiintifice de management care asigura modalitatea de abordare a proiectelor in contextual actual (finantare, relatii intre furnizori si parteneri, utilizarea si controlul resurselor …etc.). Aplicarea in constructii a acestor concepte au condus la dezvoltarea tehnicilor de management-control a costurilor de constructie, a duratelor,  resurselor si a modului de finantare a proiectelor, tratand intreg procesul de constructie ca un sistem unitar. Un sistem amplu de management-control este aplicat de la initiere pana la inchiderea operatiunilor fiecarui proiect putand asigura succesul acestuia.

      Managementul timpului si costurilor proiectului au la baza planificarea si programarea duratelor si costurilor pentru fiecare activitate si pachet de lucrari din cadurl proiectului iar sistemul informatic trebuie sa furnizeze informatii comparative asupra performantelor actuale si a celor planificate. Sistemul de monitorizare, masoara, evaluiaza si raporteaza progresul proiectului, comparat cu performantele planificate, ce tin Project Managerul informat despre natura, cauza si intinderea oricarei deviatii. Cand apar deviatii, Project Managerul ia orice masuri sunt considerate fezabile pentru remedierea situatiei. Costurile si duratele pot fi foarete usor scapate din mana in industria constructiilor deoarece conditiile de productie sunt volatile. Monitorizarea activitatilor trebuie sa detecteze imediat orice deviere de la planul initial. Project Managerul trebuie sa evaluieze imediat alternativele si sa aplice masuri corective care sa aduca proiectul in parametrii programati.

     Inteleagerea rolulului, importantei si nevoii de Project Manageri competenti in cadrul unui proiect, pentru asigurarea succesului acestuia este esentiala. Competenta , experienta , cunoasterea metodelor si tehnicilor specifice Managementului de Proiect, abilitatea de a lucra cu instrumentele  specifice Project Managementului sunt “armele” fiecarui Project Manager. Pot spune cu convingere ca primul element al succesului unui proiect este Project Managerul , urmat de atingerea celorlalti factori determinanti prezentati mai sus : Calitate – Timp – Cost si nu in ultimul rand beneficii.

     Tehnicile de Project Management impreuna cu un Project Manager competent pot asigura succesul oricarui proiect, furnizand un control permanent asupra situatiilor critice. Deoarece factorii ce pot actiona asupra proiectelor de constructii pot fi si de alta natura, inter-relationarea parametrilor timp si cost cu alti parametri, pe care ii vom prezenta in alte articole, au afecte majore asupra controlului proiectului si nu in ultimul rand asupra succesului acestuia.

EUROPROIECT ESTATE
Ing. Marius GAITAN, PMP, PMI-PBA

Senior Project Manager & Civil Engineer

 

Share:

Taguri: firme de constructii , management de proiect, project management, project manager constructii