Articole Project Management

Project Architect / Arhitect de proiect

PROJECT ARCHITECT


     Project Architect este persoana responsabilă pentru managementul proiectelor de construcții din faza de proiectare conceptuală până la finalizarea construcției. Project Architect face atat coordonarea nevoilor clientului, al personalului care realizeaza proiectul tehnic, inclusiv consultanți externi, precum ingineri structuristi, civili și mecanici, alaturi de designeri de interior și arhitecți peisagisti. Poziția implică managementul echipelor de ingineri și antreprenori în timp ce se întâlnește direct cu clienții pentru a dezvolta și executa proiecte, conform programelor graficelor de executie și bugetelor aprobate (Project Performance Baseline).  Această poziție pune in balanta îndatoririle arhitectului cu rolul de lider atât pentru proiectare cât și pentru elaborarea planurilor de construcții, în timp ce supervizează construcția pe durata ciclului de viață al proiectului

     Sarcinile specifice unui Project Architect pornesc cu proiectarea arhitecturală, selectia materialelor și metodelor de construcție, realizarea planurilor de construcție, administrarea relațiilor cu clienții si până la construire, scrierea specificațiilor materialelor, menținerea controlului calității prin verificarea și efectuarea revizuirii planselor desenate.

Un Project Architect i-și asuma, de asemenea, rolul managerului de proiect (PM) face managementul proiectelor de construcții din faza de proiectare conceptuală până la finalizarea construcției.

RASPUNDEREA ȘI RESPONSABILITĂȚILE ARHITECTULUI DE PROIECT

Proiectare și planuri de construcții

     Una dintre responsabilitățile principale ale unui Project Architect este proiectarea tehnica și redactarea  planurilor de construcții pentru proiecte de construcții. Arhitecții de proiect lucrează cu programe grafice de redactare (precum AutoCAD) pentru realizarea proiectelor tehnice și apoi prezintă aceste planuri clienților și echipelor de construcții. În acest rol, un arhitect de proiect va colabora de obicei cu ingineri pentru a se asigura că elementele de proiect precum structurile și elementele de construcție sunt dezvoltate în conformitate cu codurile locale și pentru a răspunde nevoilor clienților.

Consultarea cu clienții

     Arhitecții de proiect se consultă direct cu clienții pentru a determina nevoile unui proiect și specificațiile clientului pentru multe elemente de proiectare. Pe lângă întâlnirile inițiale cu clienții in vederea determinarii domeniului de aplicare (continutul) proiectului, a stabili bugetele și a genera contracte, arhitectul de proiect se întâlnește frecvent cu clienții pentru a discuta progresul lucrarilor proiectului, pentru a clarifica întrebările care apar în timpul procesului de construcție și pentru a raporta progresul proiectului. Un arhitect de proiect ar putea de asemenea să comunice cu clienții odată ce proiectul este finalizat pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor și așteptărilor clientului din acel moment.

Supravegherea contractorilor și echipelor de construcții

     Un arhitect de proiect face vizite frecvente la șantier pe întreaga durata a proiectului de construcții pentru a monitoriza progresul inregistrat de contractant, răspunde la întrebările care pot apărea și se va asigura că reperele sunt finalizate în conformitate cu programul graficului de executie din calendarul proiectului. Arhitectul de proiect furnizeaza expertiză și consultanță pe parcursul întregului proces de construcție, intervenind totodată pentru a preveni întârzierile și pentru a face schimbarile din planul inițial al proiectului in conformitate cu procedurile de Management al Schimbarilor (Change Management). Un background in construcții este deosebit de util pentru acest aspect al rolului.

     Arhitecții de proiect sunt responsabili de planificarea și dezvoltarea amplasamentului pentru a se asigura că proiectele respectă cerințele de zonare, de mediu și de siguranță. În unele cazuri, acest lucru necesită ca un arhitect de proiect să înțeleagă solid atât reglementările locale, cât și cele naționale. Pe parcursul proiectului, arhitectul de proiect va efectua vizite la șantier și analize, pentru a se asigura că standardele sunt respectate și implementate corect în toate etapele construcției.
Pregătirea documentelor și specificațiilor
     Ca parte a procesului de dezvoltare și proiectare, un arhitect de proiect pregătește, de asemenea, documente de proiect și specificații atât pentru contractanți, cât și pentru clienți. Project Architect trebuie sa stie sa scrie specificatiile constructiei (Construction Specificationa Writing).  Un arhitect de proiect de succes ar trebui să poată traduce documente de construcție complexe în fișe de specificații accesibile pentru a oferi contractanților informații vitale cu privire la proiect. Aceasta poate include, de asemenea, pregătirea documentelor de specificare a materialelor pentru anumite elemente ale proiectului cat și elaborarea și menținerea unui Manual de Proiect (Project Manual).

Managementul bugetului și al programului
     Arhitecții de proiect trebuie să gestioneze atât programul graficelor de executie (Project Schedule) cât și bugetele pentru proiecte (Project Budget) pentru a se asigura că proiectele de construcții sunt finalizate la timp și în bugetele stabilite si aprobate. Un arhitect de proiect ar trebui să fie extrem de organizat și să poată determina ce contractanți sunt necesari și să stabilească etapele și termenele proiectului. În plus, arhitectul de proiect poate fi responsabil pentru identificarea nevoilor, a costurilor pentru materiale și dezvoltarea strategiilor de reducere a costurilor pentru a asigura rentabilitatea.

Aptitudini și calificări pentru Project Architect
     Project Architect trebuie să posede atât aptitudini tehnice pentru proiectarea și dezvoltarea proiectelor, cât și capacitatea de a face managementul echipelor, programelor graficelor de executie și al bugetelor. Project Architect trebuie sa aiba cel puțin o diplomă de licență în arhitectură cu drept de semnatura, alaturi cu următoarele abilități:

 • Proiectare arhitecturală - Arhitecții de proiect au nevoie de o vastă experiență în elaborarea planurilor de construcție și a modelelor, deseori în colaborare cu ingineri și clienți. Arhitecții de proiect trebuie să fie autorizați si sa posede dreptul de semnatura de la organismele locale abilitate.
 • Gestionarea programului proiectului - Deoarece supervizează proiectele incepand de la întâlnirile inițiale cu clienții pana la finalizarea construcției, un Project Architect  trebuie să gestioneze cu succes programele graficelor de executie (Project Schedule Management) și să stabilească calendarul proiectelor
 • Conducerea echipei - Arhitecții de proiect trebuie sa aiba cunostinte de leadership pentru a fi capabili să conducă și să gestioneze cu succes echipe, sa faca managementul cunostintelor (Knowledge Management), inclusiv contractori și alte persoane din cadrul firmelor lor de arhitectură
 • Comunicarea scrisă și verbală – Cunostintele de Managementul Comunicarilor Proiectului (Project Communiction Management) pentru o comunicarea eficientă sunt, de asemenea, esențiale pentru arhitecții de proiect, deoarece aceștia trebuie să pregătească documente și specificații și să comunice direct cu clienții, contractanții și alte categorii de personal.
 • Bugetare - Cunostintele de Managementul Costurilor Proiectului (Project Cost Management) ajuta arhitecții de proiect sa aiba o abordare solidă în bugetarea proiectelor pentru a asigura rentabilitatea. Aceasta poate implica determinarea nevoilor și costurilor materiale și revizuirea estimărilor contractantului în faza de planificare.

     Arhitecții de proiect își împart de obicei timpul între un birou și șantiere. De obicei, ei trebuie să fie familiarizați cu software-ul standard de birou, împreună cu responsabilitatile site-ului constructiei. Arhitecții de proiect se pot aștepta ca veniturile lor să crească pe măsură ce finalizează cu succes proiectele și promoveaza la nivel de seniori, ceea ce necesita dobandirea mai multor cunostinte, aduce uneori si mai multe sarcini de realizat, dar onorariile si pachetele financiare compensationale sunt pe masura.

 • •    Face Ingineria Valorii si Analiza Cost-Beneficiu pe baza optiunilor de proiectare virtuala, contribuind la reducerea semnificativa a costurilor de constructie
 • •    Pregăteste documentele pentru revizuirea și aprobarea finanțării pentru proiecte
 • •    Supervizeaza seturile de autorizații de construcție produse pentru proiecte
 • •    Supervizeaza etapa de pre-construcție  a proiectului
 • •    Conduce și gestioneaza crearea de documente pentru finalizarea cu succes a proiectelor
 • •    Furnizeaza servicii complete de arhitectura pentru dezvoltarea pieselor scrise si planselor desenate pentru proiectul tehnic , dezvoltarea planului de proiect, dezvoltarea planului de management de proiect, programarea graficului de executie pentru proiectul tehnic si pentru proiectul fizic, asigura servicii de managementul constructiilor din faza de pre-proiectare pana la finalizarea constructiilor
 • •    Realizeaza detaliile de arhitectura pentru proiect  si coordoneaza diverse discipline inginerești, cum ar fi mecanice, electrice, structurale, geotehnice etc., pentru a obține soluții optimizate de proiectare și inginerie
 • •    Formeaza și gestionează echipe care să realizeze proiecte la timp și in buget.
 • •    Urmăreste progresul proiectului, calitatea livrărilor, planificarea si bugetele alaturi de conducerea si administrarea unei echipe de arhitecți și ingineri pentru a atinge obiectivele proiectului.
 • •    Gestioneaza RFI-urile (Request for Informations), revizuirea planselor desenate, a specificațiilor proiectului și a BOQ-urilor (Listele de Cantitati – Bill of Quantities)  și coordonarea cu consultanții și subcontractanții.
 • •    Managementul proiectelor de la început până la sfârșit, inclusiv proiectarea tehnica, bugetarea, programarea graficului de executie și executia construcțiilor.
 • •    Crearea și implementarea sistemelor și metricilor de management de proiect (KPI Key Performance Indicators)  pentru a asigura cele mai bune practici pentru controlul dezvoltării și construcției proiectelor.
 • •    Vizite pe site, întâlniri cu clienții, rapoarte și detalii
 • •    Colaborarea cu reprezentanții de vânzări, subcontractanți și clienți pentru a facilita procesul de proiectare și construcție
 • •    Dezvoltarea și implementarea unei politici de revizuire a proiectului care elimină confuzia clienților
 • •    Evaluarea, revizuirea și răspunsul la cererile de schimbare (Managementul Schimbarilor  -  Change Management) și cererile de informații

Aflata in topul celor mai cautate ocupatii la nivel international ( TOP JOB 2019) , Project Architect reprezinta cea mai mare provocare pentru arhitectii profesionisti deoarece mai au nevoie de un singur pas pentru a putea trece la un nivel superior , de a-si creste rapid portofoliul de clienti si nu in ultimul rand de a-si creste beneficiile.

Share:

Taguri: Project Architect

PLANUL CORECT VĂ POATE FURNIZA VALOAREA REALĂ

Furnizam servicii de business și de Management de Proiect cu experți consacrati
Managementul de Proiect este domeniul cheie prin care astazi, in intreaga lume, se desfasoara activitatile politice, economice, sociale si culturale.

project management | echipa de management de proiect | project management team

Dezvoltare Echipa Management de Proiect

Formarea si dezvoltarea echipei de project management este o provocare?

Afla detalii
planificare proiect

Analiza si Planificare Proiecte

Analiza si planificarea structurata a proiectului reprezinta o provocare ?

Afla detalii
controlul proiectului | monitorizarea proiectului

Monitorizare si Control Proiecte

Monitorizarea si controlul proiectului va dau batai de cap si nu stiti cum sa le abordati ?

Afla detalii

Managementul de Proiect
vă ajută să economisiți
timp și bani

Ne ajutăm clienții să-și îmbunătățească performanțele și să-și realizeze cele mai importante obiective de business

Planificarea si programarea proiectelor de constructii sunt factori importanti de succes si de aceea echipa EUROPROIECT ESTATE® le acorda o mare importanta.

Afla detaliiMai multe

Europroiect Estate Servicii

Oferim o gamă completă de servicii de consultanță si training în management si in management de proiect in construcții
Managementul de proiect continuă să crească în fiecare zi datorită încrederii.

PM Constructii

Management de Proiect in Constructii

Real Estate

Management de Proiect aplicat in Constructii Rezidentiale

OPM - Implementare

Implementare Management de Proiect in Organizatii (OPM)

Project Management Office - PMO

Infiintare & Dezvoltare PMO

Testare Personal

Testare manageri de proiect din organizatie

SEAP / SICAP

Suport pentru participare la licitatii publice (ofertare)

Suntem mereu cu un pas mai înainte
Soluții profesionale pentru afacerea ta

0

happy customers

0

Projects

0

Member

0

Award Win

Europroiect Estate CURSURI

oferim o gamă completă de servicii de consultanță si training în management si in management de proiect, management de portofoliu si management de program in construcții

Europroiect Estate Experti

peste 25 de ani de experiență în domeniile construcții, management de proiect, management de portofoliu si management de program

Gaitan Marius

Eng. Marius Gaitan
PMP, PMI-PBA

Senior Project Manager & Business Analyst

Gaitan Ciprian

Eng. Ciprian Gaitan
Project Manager

Expert Tehnic & Verificator Proiecte

Gaitan Dumitra

Ec. Dumitra Gaitan
Project Manager

Expert Finante Contabilitate - Expert C.E.C.C.A.R.

Request A Call Back.

Aveți probleme cu gestionarea proiectelor?
Oferim cele mai bune servicii de consultanță.
Așteptăm cu nerăbdare să ne cunoastem și să vă ajutăm !

Ai Nevoie De Ajutor?

Pachete Cursuri si Servicii

Cursuri si servicii de 5* furnizate cu profesionalism si personal autorizat pentru clientii nostri.

Project Management

*****

 • Basic & Fundamental
 • Planificare
 • Executie
 • Monitorizare & Control
Acceseaza chiar ACUM

Microsoft Project

*****

 • Programare activitati
 • Gantt Chart
 • Resurse
 • Rapoarte
Acceseaza chiar ACUM

Business Analysis

*****

 • Definire si Aliniere
 • Initiere & Planificare
 • Executie
 • Monitorizare & Lansare
Acceseaza chiar ACUM

Servicii

*****

 • Project Management
 • Implementare OPM
 • Dezvoltare PMO
 • Testare personal
Acceseaza chiar ACUM

Ce spun Clientii Nostri?

Articole Project Management

Avand o experienta de peste 25 de ani ajutam afacerile prin furnizarea unor solutii complete.
Putem dezvolta si implementa soluții inovatoare de management pentru a îmbunătăți și creste beneficiile companiei Dvs.