Project Management si performanta organizationala
Project Managementul asigura o viziune unica si un cadru lucrativ complet pentru dezvoltarea afacerii in toate domeniile de activitate, datorita orientarii catre dezvoltarea pe Proiecte, Portofolii si Programe si in particular pentru industria constructiilor, putand asigua cel mai bun raspuns la tendintele care se manifesta si care influenteaza major aceasta verticala de piata in acest moment si in perspectiva, cu impact direct asupra beneficiilor firmei.
Managementul de Proiect este folosit pe scara din ce in ce mai larga, datorita abordarii structurate a proiectelor prin crearea unui cadru organizational care asigura o dezvoltare controlata, pe de o parte de-a lungul ciclului de viata a proiectului, iar pe de alta parte prin cuprinderea unor arii de cunostinte aferente proceselor manageriale ale fiecarui proiect.
Procesele manageriale, care trebuie sa stea in spatele proceselor operationale, in vederea conducerii eficiente a proiectelor, au fost dezvoltate si imbunatatite semnificativ in ultimii ani, tinand cont de schimbarile importante ce au avut loc in industria constructiilor. Managementul strategic a fost aproape complet schimbat pentru a reflecta recentele dezvoltari in gandirea strategica si in modul in care companiile de constructii performante abordeaza proiectele.
Industria constructiilor este o industrie care are la baza proiecte de constructii. Firmele de constructii se angajeaza in proiecte cu durata relativ mare, dezvoltate sub directa actiune a fortelor naturii, dispersate geografic si realizate in locatii fixe. Majoritatea acestora sunt proiectate pe baza cerintelor unor clienti, fiind apoi proiectate si construite pentru un pret stabilit in baza unui sistem de ofertare / licitare competitiva care încă funcționează pe scară largă în industria constructiilor.
Metodele de construire, cum sunt - Proiectare-Ofertare-Construire (Design-Bid-Bild) ; Proiectare-Construire (Design-Bild) ; Managementul Constructiei ; Parteneriate … etc. au invadat piata de licitatii si selectii de oferte atat pentru clientii din sectorul public (care comanda o proporție semnificativă a lucrărilor de construcții) cat si pentru clientii din sistemul privat.
Individual, fiecare proiect implica adesea o proporție semnificativă a volumului de lucrari al unei firme, avand consecințe grave în cazul în care lucrurile nu merg bine.
Deciziile pentru proiect devin decizii strategice, care trebuie sa aiba la baza informatii cheie puse la dispozitie de Manageri de Proiect. De aceea Managerii de Proiect trebuie sa aiba si sa-si dezvolte permanent competente cheie, pentru fiecare faza a ciclului de viata al proiectului.
Cererea pentru proiecte de construcții este în esență strâns legată de starea de sănătate a economiei generale, de nivelul ratelor dobânzilor și a activitatea de business. Acestea produc fluctuații ale cererii (in paralel cu fluctuatii ale nivelului de risc), fluctuatii cu care firmele de construcții performante trebuie sa fie familiarizate si sa le poata gestiona.
Dezvoltarea de parteneriate, creșterea globalizarii activităților de construcții, intreprinderile mixte si aliantele strategice, fuziunile și preluările de firme au produs si produc in continuare un atac asupra costurilor din industria constructiilor, folosind tehnici precum Managementul Valorii, Procesul de Re-Engineering (BPR – Business Process Reengineering), creșterea inevitabilă a utilizarii Tehnologiei Informatiei si a Internetului.
Problematica complexa, non-standard cu variatii foarte mari in ceea ce priveste marimea si tipul proiectelor dintr-o industrie atat de mare și de complexa cum este cea a construcțiilor poate fi abordata cu succes la nivel managerial, deoarece chiar daca natura si tipul proiectelor difera, procesele de management sunt repetabile si pot fi major imbunatatite la nivel organizational atunci cand se utilizeaza Management de Proiect.
Instrumentele si Tehnicile de Management de Proiect asigura utilizarea eficienta si eficace a resurselor (umane, materiale, financiare ... etc.) si a costurilor datorita gandirii strategice care sta la baza gestionarii proiectelor. Aceasta gandire a fost modernizata si dezvoltata major in ultimii 10 ani prin imbunatatirea modalitatilor de relationare / interactiune intre participantii cheie dintr-un proiect : entitatea care asigura finantarea, clientul, proiectantul tehnic, antreprenorul, subcontractorii si furnizorii de materiale, utilaje, servicii de transport ... etc.
O analiza asupra pietei constructiilor din Romania releva faptul ca aceasta poate fi segmentata utilizand o matrice 3 x 3, functie de marimea firmei (luand in considerare doar cifra de afaceri si numarul de salariati) si valoarea bugetului proiectelor.
Deoarece utilizarea Managementului de Proiect la nivel organizational necesita implementarea unei metodologii, am constatat ca aceasta poate fi si trebuie dimensionata in functie de cadranul in care se incadreaza fiecare firma. Project Managerii din organizatie pot sa asigure ulterior maturizarea metodologiei prin maturizarea proceselor si dezvoltarea Patrimoniului de Procese Organizationale (OPA – Organizational Process Assets) .
Cateva dintre avantajele majore si beneficiile pe care le asigura Managementul de Proiect la nivelul firmelor de constructii sunt :
• Sa inceapa si sa finalizeze proiectele cu rapiditate
• Sa construiasca echipe de lucru eficiente
• Sa faca profituri peste medie
• Sa se incadreze in TIMP si in BUGET
• Sa instruiasca si sa perfectioneze oamenii
• Sa identifice timpuriu problemele
• Sa masoare succesul cu consecventa
• Sa isi indeplineasca angajamentele
• Sa creasca
Elementele de Management de Proiect care pot asigura obtinerea acestor beneficii sunt in principal legate de :
• Dezvoltarea Planului de Proiect
• Colectarea eficienta a Cerintelor pentru Proiect si definirea si controlul ariei de cuprindere a proiectului (stabilirea neechivoca a ceea ce este si ce nu este in proiect)
• Definirea si securizarea activitatilor din cadrul proiectului
• Estimarea corecta a resurselor, duratelor si costurilor proiectului
• Dezvoltarea programarii proiectului in vederea monitorizarii si controlului pentru incadrarea in timp
• Planificarea si asigurarea implementarii Calitatii
• Dezvoltarea Planului de Resurse Umane
• Planificarea Comunicarii in cadrul proiectului
• Managementul eficient al riscurilor proiectului
• Managementul eficient al achizitiilor, inclusiv reglementarea relatiei cu subcontractorii
• Controlul integrat al schimbarilor ce intervin in cadrul proiectului
• Monitorizarea si Controlul pas-cu-pas a pentru incadrarea in timp si in costuri
• Monitorizarea si Controlul Calitatii, Resurselor Umane, Comunicarii, Riscurilor si Achizitiilor
Aplicarea acestor noi concepte in constructii au condus la dezvoltarea TEHNICILOR de MANAGEMENT-CONTROL a costurilor de constructie, a duratelor, a resurselor si a modului de finantare a proiectelor, tratand intreg procesul de constructie ca un sistem unitar. Un sistem amplu de Management-Control este aplicat de la initiere pana la inchiderea operatiunilor fiecarui proiect prin crearea unui mediu de lucru controlat si controlabil de catre participantii la proiect, care pot permanent sa ia decizii strategice fundamentate pe baza informatiilor obtinute din utilizarea managementului de proiect de catre Managerii de Proiect competenti.
EUROPROIECT ESTATE asigura servicii de scolarizare si dezvoltare organizationala in domeniul Management de Proiect, in special pentru firmele de Constructii, dar si pentru firme din alte domenii de activitate care doresc sa i-si imbunatateasca performanta
Activitatile de Scolarizare a personalului (Cursuri de Instruire pentru personal si pentru Dezvoltare Organizationala) , prin implementarea unor Metodologii si Proceduri de Management de Proiect la nivel organizational si, nu in ultimul rand, prin dezvoltarea abilitatilor necesare utilizarii de aplicatii si produse software ce pot asigura un suport insemnat in derularea proiectelor sunt asigurate traineri profesionisti in constructii, cu experienta de peste 30 de ani in domeniul proiectarii, executiei, expertizei si managementului in constructii.
Rezultatele obtinute in urma acestui proces conduc la cresterea beneficiilor prin reducerea costurilor proiectului (daca privim din perspectiva entitatii care finanteaza obiectivul) sau realizarea de economii in cadrul bugetului alocat proiectului (daca privim din perspectiva antreprenorului constructor).
Serviciile oferite de EUROPROIECT ESTATE acopera toate elementele ce impacteaza un proiect (costul, durata de executie, resursele umane, riscul, calitatea, comunicarea in cadrul proiectului, achizitia de produse si servicii ... etc.) pe tot ciclul de viata al proiectului, incepind din faza de initiere, planificare, executie, monitorizare si control si inchidere.
La nivelul anului 2017, firmele de constructii trebuie sa aiba personal cel putin familiarizat cu limbajul si terminologia Managementului de Proiect, pentru a putea colabora (formind echipe mixte) cu expertii si consultantii firmelor ce realizeaza implementarea proceselor si procedurilor de Project Management.
Departamentul de Training si Dezvoltare Organizationala al EUROPROIECT ESTATE, asigura profesionalizarea specialistilor din Romania in Management de Proiect.
Managementul de Proiect este domeniul cheie prin care astazi,
in intreaga lume se desfasoara activitatile
politice, economice , sociale si culturale.
Specialiştii formaţi de EUROPROIECT ESTATE în domeniul Managementului de Proiect contribuie cu succes la dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a performanţelor manageriale, care sunt esenţiale în dezvoltarea companiilor. Putem afirma că programul educational de Project Management in Constructii dezvoltat de EUROPROIECT ESTATE este în prezent unul dintre cele mai bune din Romania in acest domeniu, atat datorita modului de structurare a cursurilor - conform Project Management Institute – PMI / USA, a modului de organizare cat si experientei echipei de specialisti si traineri certificati din cadrul firmei noastre.
Educaţia va face tot mai mult diferenţa dintre companiile care progresează şi cele care rămân în urmă. Scopul activităţii noastre, îl constituie formarea unui nucleu de profesionişti in domeniul Managementului de Proiect, in special in Industria Conctructiilor Civile, Industriale, Agricole, Instalatii, Drumuri si Poduri care să asigure un fundament solid abordarii viitoarelor proiecte. Prin profesionalizarea acestui segment vom putea obtine in perspectiva rezultate marcabile, care sa-si puna amprenta asupra modului de abordare a proiectelor.
Prin serviciile oferite, asiguram solutii personalizate, care asigura o relatie optima intre dimensiunea proiectului, marimea si forma de organizare a companiei, tipul si caracteristicile specifice proiectului (sau domeniului de proiecte ce sunt abordate cu regularitate de firmele solicitante) rezultatele fiind cresterea competitivitatii de ansamblu a organizatiei, dezvoltarea brandului propriu, cresterea segmentului de piata si evident SATISFACTIA CLIENTILOR.
Pentru relatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati .