project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

SECRETUL PROIECTELOR DE SUCCES

 
SECRETUL PROIECTELOR DE SUCCES     Daca luam la intamplare 100 de proiecte care se desfasoara astazi in Romania, vom constata ca mai putin de 5 dintre acestea sunt de succes. Aceasta inseamna ca numai in 5% dintre proiecte se obtine succesul. Cand facem aceasta afirmatie, trebuie mai intai sa definim succesul.
Succesul este atingerea progresiva a scopului propus.
     Deoarece aici vorbim despre proiecte, succes inseamna sa obtinem rezultatul dorit incadrandu-ne in bugetul agreat, respectand durata convenita contractual si realizand calitatea ceruta de client. Aceasta trebuie facut pas cu pas, in fiecare etapa din cadrul proiectului, asta inseamnand atingerea progresiva a scopului propus.
     Daca toti participantii la proiect lucreaza catre un scop predeterminat si stiu incotro merg, acel proiect va avea succes. Daca nu vor face asta , proiectul va esua.
     Aceasta necesita ca proiectul sa fie administrat in mod corespunzator de un Project Manager , care trebuie sa actioneze ca un lider.
     Apare aici intrebarea “ de ce ca un lider ?”  si nu ca un manager ?
   Notiunea de “management” este legata de termenii planificare, organizare, conducere si control a unei intreprinderi. Managementul General al unui business sau al unei corporatii industriale trebuie sa asigure continuitatea operatiunilor.
     Pana acum 15 – 20 de ani in universitatile in care se preda Stiinta Conducerii se discuta de Management. Dar Management si Stiinta Conducerii sunt doua lucruri total diferite. Principala diferenta consta in faptul ca Stiinta Conducerii se refera la influentarea altor oameni (leadership) in timp ce Managementul se concentreaza pe mentinerea sistemelor si a proceselor aferente (planificare, organizare, conducere si control a proceselor existente ).
     De aici rezulta ca managerii pot mentine directia, dar nu o pot schimba.  
   Pentru a determina oamenii sa se indrepte intr-o noua directie, trebuie sa ai influenta. 
     Proiectele sunt institutii temporare, care au un inceput si un sfarsit (intreprinderile trebuie sa continue sa existe, in timp ce proiectele trebuie sa se finalizeze !).
     Pe de alta parte, proiectele introduc schimbari iar pe parcursul fiecarui proiect apar diferite schimbari care trebuiesc supuse unui mecanism de analiza si aprobare, iar daca cererile pentru aceste schimbari sunt aprobate, acestea trebuiesc ulterior integrate in proiect, deoarece tinta finala a proiectului s-a schimbat pe parcursul “calatoriei”, a desfasurarii proiectului. 
    Mecanismele pentru conducerea proiectelor necesita deci lidership, deoarece proiectele au nevoie de mecanisme flexibile de conducere care nu pot fi asigurate prin  management (deoarece acesta este rigid).
     Conducerea de catre Managerul de Proiect a Echipei de Management a proiectului si a Echipei de Proiect trebuie sa se faca prin influenta. Echipa nu lucreaza “pentru” Managerul de Proiect ci “impreuna” cu acesta.
     Relatia dintre echipa si Managerul de Proiect necesita o chimie aparte, care se gaseste in leadership : in principal este vorba despre conducere prin influenta si nu conducere ierarhica.
     Daca analizam ierarhia din cadrul unui proiect vom descoperi Project Managerul pozitionat in varful unei organigrame formale a organizatiei proiectului si imediat sub acesta echipa de management a proiectului. Acestia vehiculeaza intre ei diverse informatii (la acest nivel livrabilele sunt informatii, deci produse “soft”) pentru a asigura directia si ritmul in care trebuie sa se desfasoare proiectul. Putin mai jos, restul echipei de proiect si pana la nivelul cel mai de jos, acela al managementului operativ si zona operationala realizeaza in general  livrabilele fizice (livrabile “hard”) ale proiectului, cerute de client.
     Pentru a obtine succesul, este necesar ca in aceasta intreaga institutie (numim asa instututia proiectului), fiecare persoana sa stie permanent ceea ce are de facut.

     Pentru a citi intregul articol, ----> Descarca ARTICOLEng. Marius Gaitan, PMP
Senior Project Manager & Civil Engineer


          Descarca pentru a citi tot articolul   


AVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


  Open Web Design Project Management Methodology