project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

SERVICII PROJECT MANAGEMENT

Salariul Managerilor de Proiect

 

management de proiect

Ce trebuie să ştii ca să te angajezi acum ca Manager de Proiect

 în Europa sau in America, Asia, Africa sau Australia

pe salarii lunare cuprinse între 2.500 şi 12.000 de euro


     Managementul de Proiect este domeniul cheie prin care astazi, in intreaga lume, se desfasoara activitatile politice, economice , sociale si culturale. Mai putin sau mai mult vizibil de catre un ochi neavizat, managementul de proiect sta la baza dezvoltarii organizatiilor performante din ziua de astazi, fie ca vorbim despre companii bancare, farmaceutice, de asigurari, de telecomunicatii, de software, de constructii, … etc.
   In absolut toate organizatiile managementul de proiect a ajuns sa dicteze atit performanta organizatiei cat si productivitatea salariatilor, sa asigure uneltele cheie prin care organizatiile pot sa-si recruteze cei mai valorosi viitori salariati sau pot sa-si scolarizeze actualii salariati pentru a putea sa asigure performanta organizatiei deoarece educatia va face tot mai mult diferenta dintre companiile care progresează si cele care rămân în urmă.
     Plecand acum cativa ani de la indemnul mobilizator lansat de Mark Langley atunci cand a preluat prededentia PMI – USA (Project Management Institute) “Making Project Management indispensable for Business Results” (sa facem Managementul de Proiect indispensabil pentru rezultatele afacerii), am ajuns astazi sa constatam ca managementul de proiect a ajuns sa dicteze nu doar rezultatele de business ci intreaga performanta a organizatiilor.
     Acestea sunt principalele motive care au avut ca efect o crestere constanta a salariilor managerilor de proiect din 2008 (anul cind a inceput criza economica) si pana in prezent. In acest articol ma voi referi la salariile anuale ale managerilor de proiect in functie de performanta acestora, de dimensiunea proiectului in care sunt implicati, de pozitia lor in cadrul proiectului dar si la numarul de persoane pe care le coordoneaza direct.
     Vreau sa prezint aici nivelul salariilor anuale obtinute de managerii de proiect care au competente reale, care au investit permanent in ridicarea nivelului cunostintelor atit pentru cunoasterea si aplicarea principiilor, uneltelor si tehnicilor de management de proiect dar si abilitatile privind lucrul / relationarea cu oamenii (persoanele din echipa dar si cu toate celelalte persoane implicate direct sau indirect in proiect), alaturi de competentele domeniului in care activeaza.
     Obtinerea unui salariu lunar cuprins intre 2.500 si 12.000 Euro este rezultatul direct al beneficiilor obtinute de companie si produse direct sau indirect de managerul de proiect. Trebuie inteles inca de la inceput ca veniturile unui manager de proiect sunt legate nu doar de dimensiunea, complexitatea sau amploarea proiectului in care este implicat ci mai ales de beneficiile directe si indirecte, prezente si viitoare pe care managerul de proiect le aduce in organizatia pentru care lucreaza. Rezulta de aici ca , desi salariile managerilor de proiect sunt motivante, acestea nu reprezinta un cost suplimentar pentru organizatii ci din contra, sumele alocate salariilor managerilor de proiect performanti sunt doar o parte din beneficiile pe care acestia le aduc in organizatiile pentru care lucreaza. In acest context, valoarea produce valoare, iar aici vreau sa spun ca numai project managerii cu adevarat valorosi (valoare care este data de competenta si nu de un certificat de Manager de Proiect).
     Exista foarte multe discutii pe forumuri si in mediul Project Management avind ca tema valoarea Managerului de Proiect versus valoarea Certificatului de Manager de Proiect, discutii din care rezulta neechivoc faptul ca orice certificat este doar “un pasaport catre o anumita destinatie” , orice certificat atesta doar un potential, atesta faptul ca persoana respectiva a reusit sa obtina un punctaj de trecere la un examen, raspunzand corect la un numar limitat de intrebari, obtinind acel certificat.
     In practica, angajatorii doresc ca managerii de proiect sa aduca valoare, iar asta necesita ca acestia sa “miste” lucrurile si oamenii, astfel incit actiunile lor sa se concretizeze in proiecte de succes, in valoare adusa in organizatie (know-how, leadership, imbunatatire procese, management, …etc.)  si nu in ultimul rand bani.
     Revenind la tema acestui articol, vreau sa prezint sursa informatiilor : ultima editie (a 8-a) a publicatiei PMI Salary Survey. Editia contine date concrete privind salarizarea, primite de la peste 36.000 project manageri din 33 de tari. Analiza, deosebit de riguros intocmita, prezinta inclusiv valorile procentuale cu care au crescut salariile in fiecare tara in ultimii 3 ani, pentru diferite categorii de manageri de proiect.
     In acest articol voi face doar o prezentare foarte succinta, a nivelului mediu pentru salariile din cateva tari (cititorii care doresc mai mult pot sa obtina contra cost publicatia completa, consultind site-ul oficial www.pmi.org ) .

 

 Salariul Anual Mediu

Experienta < 3 ani

Experienta >10 ani

PMO Manager

PM Specialist

Australia

$  134,658

$  93,187

$  178,080

$    175,641

$   117,094

Canada

$    95,140

$  67,957

$  112,615

$    116,498

$   101,936

Franta

$    74,228

$  56,216

$    92,946

$      91,655

$     68,490

Germania

$  101,983

$  74,357

$  116,183

$    113,601

$     87,137

Italia

$    63,901

$  45,828

$    76,164

$      90,365

$     59,092

Polonia

$    44,966

$  30,894

$    62,405

$      59,698

$     27,804

Olanda

$  103,274

$  67,644

$  126,559

$    127,254

$     77,455

Spania

$    64,491

$  36,791

$    87,783

$      75,196

$     52,928

Suedia

$    90,690

$  72,304

$  106,470

$    117,444

$     86,156

UAE

$    86,736

$  65,359

$  130,718

$    130,718

$     65,359

Marea Britanie

$    90,666

$  67,244

$  105,777

$    128,443

$     80,390

SUA

$  108,000

$  75,000

$  126,000

$    131,000

$     89,500     Activind in domeniul managementului de proiect de peste 15 ani (in ultimii 10 ani am scolarizat peste 2.000 de persoane) sunt impresionat atit de dinamica salariilor cit si de nivelul atins. Am ramas in contact cu foarte multi cursanti care au plecat temporar sau definitiv din Romania si pot sa confirm (in urma discutiilor cu multi dintre acestia) ca valorile sunt foarte corecte. Managementul de Proiect poate reprezenta o oportunitate pentru foarte multi tineri din Romania, poate reprezenta tinta catre o CARIERA DE SUCCES, care trebuie sa inceapa cu primul pas, un curs bun si valoros de introducere in Management de Proiect si apoi , pas cu pas, dobandirea de competente, de abilitati in utilizarea uneltelor si tehnicilor specifice de management de proiect si nu in ultimul rand cresterea expertizei intr-un segment de piata bine definit .
     Dar marea majoritate a managerilor de proiect scolarizati au ramas in Romania (care deocamdata inca nu este pe “harta PMI” pentru “salary survey” dar am certitudinea ca va fi in cel mai scurt timp. Numarul tot mai ridicat de persoane care participa la traininguri, numarul crescut de persoane certificate (atit la PMI cat si la IPMA) care se adauga numarului foarte mare de persoane certificate A.N.C. atesta  potentialul imens al acestui segment.

EUROPROIECT ESTATE
Eng. Marius GAITAN, PMP
Senior Project Manager & Civil Engineer
 SERVICII

     Scolarizare in vederea insusirii si intelegerii notiunilor de Project Management (PM). Cursurile cuprind notiuni de PM structurate pe capitole astfel incit cursantii sa poata intelege usor aceste teorii si sa-si insuseasca uneltele si tehnicile necesare practicarii meseriei de Project Manager. Cursurile se adreseaza distinct Managerilor Executivi si celor din departamentele de Project Management.
     Implementarea  unor METODOLOGII de Project Management asigura succesul derularii proiectelor. Numai urmind traiectoria ciclului de viata al proiectului cu ajutorul  unei metodologii implementate in cadrul  companiei putem asigura controlabilitatea proceselor si opera la imbunatatirea si perfectionarea acestora. Rezultatul acestei actiuni asigura un succes constant in derularea proiectelor, organizatia poate sa-si dezvolte brandul si poate livra la timp incadrindu-se in buget calitatea solicitata de clienti.
     Produsele Software specifice Managementului de Proiect ne pot ajuta in primul  rind sa organizam un proiect sau un portofoliu de proiecte oferindu-ne informatii relevante , in timp real care sa asigure suport pentru deciziile ce trebuiesc luate pe parcursul  proiectului.

     Enterprise Project Management Solutions este o solutie complexa ce asigura suport in derularea unor proiecte sau portofolii de proiecte ce necesita coordonarea unui numar mare de contractanti (ce pot opera din locatii diferite distribuite geografic la nivelul unui oras , tara , continent sau mondial)     Analiza Proceselor de Business actuale din cadrul  companiei in vederea remodelarii acestora pentru a asigura o performanta sporita a organizatiei. Evolutia societatii, aparitia unor schimbari in mediul  STEEP (Factori Sociologici, Tehnologici, Economici, Ecologici si Politici) necesita uneori remodelarea interna a organizatiilor prin revizuirea procedurilor de lucru actuale si introducerea unora noi si schimbarea culturii organizationale.  Sunt schimbari majore din viata organizatiilor (Managementul Schimbarii si Dezvoltarii), care trebuiesc efectuate controlat si atent programate in timp. Implementarea unor procese noi (asa cum sunt cele de Management de Proiect) este o operatiune ce necesita suportul  unor specialisti si experti.


Project management methodology, project management tools, project management templates
  Open Web Design Project Management Methodology