project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

Management de Proiect in Administratia Publica

 

     Unitatile Administrativ-Teritoriale si locale se confrunta cu proiecte de investitii  (multe dintre acestea fiind in domeniul constructiilor), unele dintre acestea fiind rezultatul atragerii de fonduri europene. Cercetarile arata ca autoritatile si institutiile publice care au angajati pregatiti pentru proiectele europene au sanse mai mari cu peste 50% de a accesa fondurile europene. Dupa acceptarea proiectelor, este necesar ca personalul sa poata asigura initierea,  planificarea, monitorizarea si controlul  si inchiderea acestora.
Aceleasi cercetari arata ca un numar insemnat de proiecte au esuat in faza de executie sau au probleme, datorita lipsei de experienta in efectuarea managementului acestor proiecte,  pe perioada derularii lor (lipsa abilitatilor de Project Management, a abilitatilor tehnice , sau cunoasterea regulamentelor specifice entitatii care asigura finantarea, sau a Programului  …  etc.).
    Sigur, unul dintre motive poate fi legat de faptul  ca din proiectele finantate din fonduri europene nu se pot plati salarii pentru functionarii publici deoarece personalul din cadrul institutiilor si autoritatilor publice, incadrat in functie publica are ca obligatie de serviciu participarea la implementarea proiectelor cu finantare europeana, singurele stimulente financiare fiind cele stabilite de Legea nr.490/2004 si Legea nr. 339/2007. Noile reglementari aduse de OUG nr.35/2009 vin sa dinamizeze putin gradul  de motivare al personalului, prin stabilirea unor majorari in functie de rezultatele obtinute, insa acestea urmeaza sa se stabileasca printr-o viitoare Hotarire de Guvern.

    Un alt motiv poate fi legat de faptul ca cerintele  legale privind pregatirea si certificarea calificarii profesionale pentru departamentele de Project Management infiintate la nivelul  Autoritatilor Publice Locale (cf.  Legii 339/2007) sunt destul  de general definite, iar cerintele  practice in derularea efectiva a proiectelor necesita cunostinte ample de Project Management cit si de administrarea Fondurilor Europene.
    Managementul de Proiect este una dintre cele mai importante modalitati de abordare in crearea si implementarea unei strategii care sa conduca organizatiile catre performanta fiind singura disciplina care asigura suportul complet pentru derularea cu succes a proiectelor, a portofoliilor de proiecte si a programelor (ex. Programul Uniunii Europene - cu portofoliile de proiecte de  pe fiecare axa  prioritara). Project Managementul este una dintre disciplinele cheie care stau la baza dezvoltarii organizatiilor din intreaga lume, asigurind puntile de legatura intre proiecte si specialistii din diverse domenii.
Aplicarea strategiilor de management de proiect la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene şi locale, conform prevederilor Legii nr. 339 din 2007 cit si OUG 35/11.04.2009 -  publicata in M.O. 249/14.04.2009 reprezinta o necesitate stringenta in vederea accesarii pe baza de proiecte a fondurilor puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana.
     EUROPROIECT ESTATE asigura o gama larga de servicii care pot sa acopere cerintele de moment si de perspectiva,  pana la formarea departamentelor specializate de Project Management, in vederea facilitarii promovarii programelor de finantare internationala, crearea conditiilor pentru o folosire mai eficienta a resurselor la nivelul  fiecarei autoritati, cresterea capacitatii autoritatii de a accesa fonduri pentru dezvoltare si modernizare si nu in ultimul rind  implementarea, monitorizarea si controlul  proiectelor.

     In aceasta perioada departamentele de Project Management ale unitatilor administrativ teritoriale vor absorbi un mare numar de  Project Manageri in vederea sustinerii programului guvernamental de atragere a fondurilor europene. Pusa fata in fata cu criza economica actuala, aceasta poate reprezenta o oportunitate majora pentru dezvoltarea carierei celor care doresc sa obtina succesul si satisfactia personala in calitate de Project Manager. 

Ec. Dumitra GAITAN
PM Consultant & Business Analysis
EUROPROIECT ESTATEAVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


  Open Web Design Project Management Methodology