project management


 

INSCRIERE NEWSLETTERAdresa de e-mail:

 

INSCRIERE CVRomana: Vrei o cariera in managementul proiectelor?

Adauga CV-ul tau in baza noastra de date cu specialisti in Project Management!


Untitled 1

ARTICOLE

REDUCEREA COSTURILOR IN CONSTRUCTII

 

     Pe primul  loc gasim sectoarele legate de infrastructura iar principalul motor de crestere al sectorului constructiilor este dat de proiectele de infrastructura, care includ reabilitarea drumurilor, constructia de autostrazi, scoli si spitale, renovarea centrelor universitare.
     Cea de-a doua pozitie vine din partea cererii pentru locuinte si pentru spatii de birouri.
    Nu in ultimul rand, expansiunea spatiilor comerciale, planificata de marii jucatori internationali, aduce o contributie importanta la dezvoltarea sectorului de constructii, estimand un ritm de crestere pentru acest segment de 13% in 2008.
     In acest moment, criza economică mondială şi-a pus amprenta şi asupra sectorului imobiliar din România, ceea ce va determina o reaşezare a preţurilor la construcţiile civile afectind  puternic firmele de constructii. Ritmul anual de crestere a sectorului romanesc de constructii s-a temperat semnificativ in iunie 2008 fata de lunile anterioare.  Romania inregistrase, la inceputul  anului, cele mai inalte ritmuri de crestere a sectorului constructiilor din UE - de 32,5% in martie, 30% in aprilie si 31,5% in mai conform biroul statistic european Eurostat.
    Cresterea preturilor la materiale de constructii , cresterea preturilor pentru forta de munca si majorarile record ale costurilor de achizitionare a terenurilor i-au determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa apeleze tot mai mult la servicii de Project Management si Construction Management pentru a reduce costurile de dezvoltare.
     Intocmirea unui proiect riguros poate conduce la scaderea semnificativa a costurilor dar foarte  important  este Proiectul  de  Management al  Proiectului de Constructii si managementul acestuia !

     Maturizarea pietei imobiliare i-a determinat pe dezvoltatori  sa externalizeze administrarea proiectelor catre firme specializate care pot asigura o reducere considerabila a costurilor deoarece serviciile de construction management pot reduce cu 10% - 20% costurile totale de dezvoltare ale unui proiect, iar timpul de executie a proiectului se poate reduce pentru ca dezvoltarea se deruleaza pe pachete de lucrari,  programate prin utilizarea tehnologiilor “Fast-Tracking” de Project Management.
     Derularea unei investitii majore prin intermediul unei companii specializate in Project Management poate determina reducerea costurilor de constructii cu aproximativ 10% - 20%  si conduce, in acelasi timp, la cresterea calitatii lucrarilor. Notiunea de Project Manager are o arie larga de raspandire in lume, iar in Romania acest concept a inceput sa fie aplicat si in sectorul  constructii mai mult in ultimii ani .

     In multe cazuri, devizele intocmite pentru realizarea lucrarilor sunt depasite, iar rolul Project Managerului este tocmai acela de a realiza economii. Cunoscind foarte bine structura costurilor, Project Managerul  poate realiza economii substantiale.
Structura costurilor constructiilor se compune din : Materiale, Manopera, Transport si Utilaje.
Principalele costuri directe aferente contractului de constructie sunt :
•    costul fortei de munca de pe santier;
•    costurile materialelor folosite;
•    amortizarea echipamentelor folosite;
•    transportul echipamentelor si materialelor;
•    costul inchirierii echipamentelor;
•    costul proiectarii si al asistentei tehnice direct atribuibile contractului.
iar costurile atribuite activitatii de constructie in general sunt:
•    Asigurarile;
•    Costurile proiectarii si al asistentei tehnice care nu sunt direct legate de contract;
•    Costurile indirecte (controlul calitatii, costul indatorarii  …etc. ).

      Explozia proiectelor imobiliare din ultimul an a atras dupa sine o crestere a unui numar important de servicii conexe, cum ar fi companiile de Consultanta Imobiliara, Birourile de Arhitectura, Cabinetele de Avocatura specializate in Real  Estate si firmele  de  Project Management.

     In ultimii ani, businessul companiilor specializate in Project Management a luat amploare fiind utilizat tot mai mult si de catre dezvoltatorii romani atit datorita economiilor realizate cit si de necesitatatile impuse de piata,  datorita cresterii preturilor la materiale, manopera si transport dar si al exigentei si competentei  clientilor care apeleaza la companii specializate in Project Management pentru a organiza si urmari derularea in bune conditii a lucrarilor de constructii.
     Conceptul de societate gigant care vrea sa realizeze orice tip de lucrare incepe  sa apuna. In SUA (unde exista o piata matura in sectorul  constructiilor), o companie care contracteaza un proiect de mari dimensiuni il pune in opera cu ajutorul unui numar de firme mai mici specializate pe tipuri de lucrari,  asa cum  am aratat si in articolul “Constructii si Project Management in Constructii”. Principalele obiective al Project Managerului vizeaza eliminarea surselor de cheltuieli adiacente si reducerea  sumelor de bani prevazute pentru constructia in sine.

     In prima faza, project managerul imparte investitia pe pachete de lucrari (de structura, de rezistenta, de instalatii termice,  electrice,  apa-canal,  ventilatii  …etc.) si negociaza individual cu firme specializate pe fiecare tip de lucrare. Se asigura astfel performantele tehnice solicitate, alegand pretul cel mai atractiv pentru fiecare pachet de lucrari in parte  (care este mai mic decit un pret total  pentru toate pachetele de lucrari). Se identifica valoarea exacta a fiecarei lucrari, se  identifica si se elimina cheltuielile suplimentare, care se regasesc in cazul in care proiectul este incredintat unui antrepenor general, datorita faptului ca productivitatea totala  realizata se situiaza in foarte  multe segmente de timp  sub productivitatea tehnica estimata (iar diferenta este platita de clientul  final, regasindu-se in indicatorii tehnico-economici din deviz).Pe de alta parte, Project Managerul se ocupa de planificarea,  coordonarea si organizarea de santier, coreleaza graficul de lucrari cu cel de plati (integrind cash in-flow cu cash out-flow), planifica,  monitorizeaza si controleaza respectarea calitatii lucrarilor.
     Cheltuielile indirecte vor fi mai mici cu circa 8-9%, intrucat firmele specializate au regia proprie mult diminuata fata de cea a antreprenorului general. Economii substantiale se obtin si la realizarea contractelor initiale, (prin aplicarea procedurilor de Procurement si Achizitii) fiecare societate negociind individual contractul in functie de propriile interese si de preturile pe care le practica. Firmele specializate pe categorii de  lucrari sunt platite direct, in functie de performanta si realizari, ele devenind mai operative, iar activitatea in santier mai dinamica.
Toate acest lucruri au un impact pozitiv asupra termenului de realizare a investitiei si in acelasi timp un efect benefic asupra profitului firmelor specializate, care au tot interesul sa-si incaseze banii la timp pentru lucrarile efectuate.
  Project Managerul, nu este implicat efectiv in realizarea lucrarilor, ci planifica, controleaza si coordoneaza activitatea tuturor firmelor din santier, cu ajutorul  echipei de proiect pana la inchiderea proiectului. Companiile de  Project Management primesc si un comision pe care il negociaza cu investitorul din economiile realizate fiind direct interesate sa realizeze proiecte de succes.
     In practica realizarii investitiilor in tarile din Uniunea Europeana, investitorii apeleaza la serviciile de consultanta, in scopul realizarii acestora la nivelul cerintelor calitative, cu un cost minim si o durata optima de executie. Realizarea unei investitii necesita folosirea unor specialisti in citeva domenii ale promovarii si realizarii investitiilor, pe care investitorii sau antreprenorii nu le pot executa ei insisi, cu fortele lor, din lipsa personalului ingineresc sufficient calificat.
     Managementul procurementului presupune programarea, organizarea, coordonarea, decizia, actiunea si controlul tuturor activitatilor de achizitii pentru realizarea unei investitii, incepind de la proiectare si pina la receptia finala.
Avind un concept unitar asupra  procedurilor operationale si de suport in privinta procurementului, Project Managerul asigura viteza optima de circulatie a materialelor,  echipamentelor  si fortei de  munca, controlul calitatii si disponibilitatii stocurilor, determinarea rapida a cerintelor de aprovizionare si controlul costurilor de achizitie. Pe de alta parte Project Managerul asigura reducerea costurilor logistice de operare prin cresterea vitezei de rotatie a stocurilor si a optimizarii procesului de aprovizionare,  cresterea activitatii depozitului fara alocarea de resurse umane suplimentare prin eficientizarea proceselor logistice,  planificarea in aval si amonte a produselor pe intreg lantul de aprovizionare si punere in opera utilizind metode “Just-in-time”. Corelata cu planificarea si programarea resurselor  umane (cu specializarile respective)  si integrate cu planificarea financiara, prezenta materialelor “just-in-time” asigura importante reduceri de  costuri.
     O firma de constructii are experienta mai mare in ceea ce priveste contractarea unei lucrari decat un beneficiar si cunoaste mai bine „portitele“ care se pot lasa.
     De aceea, este bine ca persoanele care doresc sa inceapa constructia unei case, sau sa incheie un contract pentru un apartament intr-un ansamblu rezidential sa apeleze in prealabil la un consultant,  Project Manager specialitatea Constructii Civile.AVANTAJELE PROJECT MANAGEMENTULUI


    

     Avantajul competitiv creat de Managementul de Proiect (Project Management) este dat in primul rind de urmatoarele :
  1. Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  2. Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  3. Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  4. Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  5. Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  6. Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  7. Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  8. Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  9. Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  10. Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti) 


  Open Web Design Project Management Methodology